Skąd wzięły się witaminy K i D?

Stosunkowo niedawno uważano, że o witaminach i ich roli w zapewnieniu nam zdrowia wiemy wszystko, jednak w XXI wieku udokumentowano, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – czyli właśnie dwie nasze bohaterki, mają bardzo korzystny wpływ przez całe nasze życia. Od narodzin , poprzez dorastanie, aż do późnej starości.

Witaminy K i D – jak je sobie dostarczyć?

Witaminę D odkryto w roku zakończenia się pierwszej wojny światowej – czyli 1918 rok. To stosunkowo niedawno, prawda? Ponieważ witaminę D dostarczamy do organizmu z produktami spożywczymi, należy pamiętać, że przede wszystkim ryby morskie mają jej bardzo dużo. Również bogatym źródłem witaminy D są produkty mleczne, takie jak serki, mleko, jogurty czy kefiry.
Możemy ją także dostarczyć do naszych komórek dzięki promieniom UV, wydzielanym przez promienie słoneczne.

Witamina K została odkryta nieco później, a jej działanie badano na przestrzeni lat 1929 – 1935.

Występuje ona w roślinach, więc jak się domyślamy, bogatym źródłem tej witaminy, będą warzywa i owoce. Jarmuż, kapusta, sałata czy szpinak to bardzo dobre rozwiązanie dla każdego potrzebującego witaminy K.

Witaminy K i D – ich rola w organizmie człowieka.

Nasze kości potrzebują witaminy D, aby odpowiednio się rozwijać. Podaje się ją małym dzieciom, aby zapobiec krzywicy oraz innymi chorobami kostnymi. Ostatnio przeprowadzone badania potwierdziły także, że witamina D ma także duże znaczenie w profilaktyce innych chorób. Wpływ witaminy D na naszą odporność także jest duży i należy pamiętać, aby dostarczać ją do naszego organizmu cały rok, a szczególnie w okresie zimowym.

Witamina K przede wszystkim bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu krwionośnego. Bierze ona udział w krzepnięciu krwi, co odkryto już dawno temu. Jednak dowiedziono w ostatnich latach, że witamina K ma również znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tkanki kostnej. Zalet witaminy K jest więcej, o czym wiedzą naukowcy kontynuujący badania po dziś dzień.

Pamiętajmy zatem, żeby jeść produkty bogate w witaminy D i K, aby móc bez bólu cieszyć się zdrowiem przez całe życie.